Ergometerproject

Het jaarlijkse ergometerproject: hoe werkt het?


Elk jaar geven we aan de basisscholen in en rondom Ranst de mogelijkheid om leerlingen van het vijde en zesde leerjaar te laten proeven van een voor hen meestal ongewone sport: het roeien.


Na een korte rondleiding doorheen de botenloods worden ze ondergedompeld in de roeitechniek op een ergometer (ook wel gekend als  roeimachine): Armen/Benen/Benen/Armen/Armen/Benen/... of BAART met een T? Dan stappen ze figuurlijk in een ploegboot en worden twee ploegen tegen elkaar uitgespeeld.


Daarna het betere werk: 200m sprint in reeksjes van 4 of 5. De beste van elke reeks roeit de A-finale. De tweede beste van elke reeks een B-finale. En uiteindelijk worden alle resultaten van alle scholen naast elkaar gezet om een beste beginnende ergometerroei(st)er van dat jaar te kennen.


Elke keer blijkt dat er toch wel wat jeugd is die geïnteresseerd geraken in deze mooie sport.


Na deze roeisessie geven we vrijblijvend een gratis roeisessie om een echte boot op het echte natte water uit te testen.

Derde keer goede keer : de tiende versie werd niet meer virusgewijs gestoord.  Resultaat waren 171 jongens en meisjes  van het vijfde en zesde leerjaar die zich na een korte introductie volledig konden geven op 200 m.  En het waren zeker niet altijd de jongens die eerst over de meet gingen.  De meisjes vormden stevig weerwerk.


Van de 5 scholen, 15 klassenwerd de snelste tijd werd geroeid door Michel van het 6de van school De regenboog. Hij haspelde de 200m af in een schitterende tijd van 46,5 seconden. 

De jubileumeditie (nog eens de tiende keer) moeten we door corona (ondertussen de vijfde golf) weer opschuiven.  Het is te hectisch in het onderwijs om dit coronaveilig georgansieerd te krijgen.  Op naar een coronavrije 2023 editie dan maar.

Deze jubileumeditie (onze tiende keer) valt letterlijk in het water.  Corona maakte het niet mogelijk om dit op een veilige manier te kunnen laten verlopen.  Op naar een coronavrije 2022 editie.

Het was de negende editie, de tweede op onze eigen club, we geraken daar stilaan erg geroutineerd in.

Eigenlijk was het enthousiasme bij de leerlingen nog nooit zo groot geweest.


Zoals gewoonlijk werd met elke klas afgesloten met enkele selectie wedstrijdjes gevolg door een grand finale.

Hart en ziel werden gegeven onder het gejoel van de supporterende klasgenootjes.


Abrupt van de ene dag op de andere kwam er einde aan het roeifeest. De coronamaatregelen schorsten ons project halverwege.


Met dank aan Fred, Yves, Sharan, Filip en Marc Eekels die maar weer eens onze club op de kaart gezet hebben.


De jongens en meisjes vonden zo'n acht toch wel lang, en een skiff zo smal, en hoe moet je dat samen doen? En dan zie je nog naar waar je vaart!


4 scholen, 10 klassen, was het plan; 6 klassen met 94 jongens en meisjes zorgden voor een echt enthousiast spektakel! De snelste tijd werd geroeid door Yarne van het 6de van school Sint Jozef van Emblem. Hij haspelde de 200m af in 48,1 seconden. 

De achtste editie van het ergometerproject voor de jeugd van de derde graad is afgerond.  Voor de eerste keer in de eigen lokalen. Fred, Yves, Filip, Wim en Meropi hebben het beste gegeven om ook hier weer het roeien in de spotlight te plaatsen;  onze  nieuwe clublocatie zorgde mee voor het aanstekelijke kader. 


De boten en riemen in het echt zien was voor de jongens en meisjes een ontdekking.  Zo lang en smal, en toch niet omkantelen???


6 scholen, 15 klassen, 236 jongens en meisjes zorgden voor een echt enthousiast spektakel!  De snelste tijd werd geroeid door Daan van het 6de van school Sint Lucia van Oelegem. Hij duwde de 200m van zich af in 49.3 seconden. 

Over een periode van 14 dagen kwamen 11 klassen van de derde graad lager onderwijs van groot Ranst en Kessel Statie proeven van het (ergometer)roeien. In een kwartiertje werd met behulp van een PowerPoint de basisroeibeweging uitgelegd, waarna samen op de ergometers de theorie werd omgezet in de praktijk. Eenmaal de basis onder de knie, werd er getracht in een acht (lees met zijn achten naast elkaar) vlot samen een sprintje af te werken.


Daarna volgde een doorgaans felle competitie met overenthousiaste jongelui over 200 meter, met voor elke klas een finale. In de einduitslag van alle wedstrijden kunnen Matthews (van de school Sint Jozef Emblem) bij de jongens en Roos (van de school Sint Jozef Emblem) bij de meisjes zich als volwaardige winnaars rekenen.


Het enthousiasme van de kinderen maakt duidelijk dat ons project - dat zijn zevende jaargang liep - nog altijd succesvol is.

Een doorgaans felle competitie in de zesde jaargang van het ergometerproject werd gestreden met overenthousiaste jongelui  van 6 scholen over 200 meter.


Na de publicatie in de gazet van Antwerpen over het project kwam ook Het Laatste Nieuws een reportage maken tijdens de wedstrijdjes (artikeltje ligt op de club).


In de einduitslag van alle wedstrijden kunnen Bram (van de school de Driehoek) bij de jongens en Jitte (van de school Sint-Annuncia) bij de meisjes zich als volwaardige winnaars rekenen.

Ook dit jaar organiseerden the OAR weer het ergometerproject (vijde keer) en het scholenkampioenschap in de sportzaal Het Loo. Vijf scholen hadden zich met zestien klassen ingeschreven, maar spijtig genoeg werd het project voor de scholen van Kessel en Broechem afgelast door de terreuraanslagen te Brussel.


De winnende klas was 6A van Sint-Jozef uit Emblem en de snelste roeier was Cederic van Sint-Annuncia te Ranst. Een kort overzicht van de resultaten vind je hiernaast.

Vijf scholen, althans de vijfde en de zesde leerjaren, hebben zich onderling gemeten op ons jaarlijks ergometerproject. Uiteraard werd hen eerst deskundig door trainer Markus de knepen van het ergometerproject toegelicht, waarna ze even de ergometers konden testen. Eenmaal opgewarmd, waren ze klaar voor een tweehonderdmetersessie trekken en duwen uit alle macht.


Een 200 roeiers en roeisters van 5 scholen hebben zich aan een verschroeiende 200m gewaagd. Een kort overzicht van de resultaten vind je hiernaast.