AdventOARes : een greep uit het aanbod


Stap mee in de roeigeschiedenis


Een oude foto (van hoe er indertijd geroeid werd, een replica van de Pocock-acht (door iedereen bekend als de acht waar een Amerikaanse ploeg goud mee heeft gewonnen op de olympische spelen van 1936), een replica van de toenmalige mannenploeg, in gendervriendelijke tijden ook een vrouwelijke tegenhanger van dergelijke ploeg,  9 uniformgewijze T-shirts, 8 echte oude Macon-riemen,  een mooi roeiwater en natuurlijk een goede fotograaf met deftig toestel (om alle onvolmaakte verschillen met het origineel weg te moffelen).  


Dit alles gecombineerd op een droge zondagochtend in Hazenwinkel geeft volgende resultaten :

Kom op tegen kanker : De pink Ribonnettes op bezoek


De kanoënde ribonnettes (dames die borstkanker over wonnen hebben) zijn op bezoek geweest met hun kanoes, waar ze enorm gecharmeerd werden door onze armada.


Samen werden er plannen gemaakt zodat eens samen op het water kan gegaan worden.

Scholensportdag : 58 leerlingen Sint- Jozef proeven van ploegroeien


Het weer was winderig met een wind die in het kanaal blaast, stortbuien werden aangekondigd : niet de ideale omstandigheden om de 58 leerlingen van Sint-Jozef uit Emblem in een roeiplank op het water te zetten.


Plan B : een snelle introductie op de roeiplank (maar op den droge), gegeven door Fred, Maarten, Liesbeth, Ludo, Heidi, Wim en Yves.  Zodra men de droge roeibeweging onder de knie had kon men in de Jules d'Or, Free Willy en Quinta van het ploegroeien proeven.  Zes sessies met telkens bijna 10 leerlingen ; een uurtje later konden ze ongeveer ploegroeien onder goedkeurend oog van Wim, Maarten, Liesbeth, Yves en Fred als kapitein-stuurman.


Een geslaagde roei-initiatie.  Dank aan alle helpende handen.

    Eigen (coronavrije)  toertocht Neerpelt – Leopoldsburg


    Gezien de blauw-witte toertocht door omstandigheden werd uitgesteld naar volgend jaar en de goesting om toch nog eens over het water te glijden groot aanvoelde zijn we met 17 leden van Neerpelt naar Leopoldsburg gevaren.  De voorspelde 32.1 km bleek zelfs te kloppen. 


    Bij de bloeiende Neerpeltse kajakclub konden we het water op ; tientallen jeugdige kajakers palmden de volledige breedte van het kanaal in, waarbij één van de jeugdige kajaksters zich misrekende aan onze breedte (boot en riemen) waarna ze na een  lichte tik plots in het water lag. Vervolgens eerst het rustige maar soms woelige (na doortocht van een jachtje) kanaal Bocholt Herentals, dan het zeer mooie kanaal van Beverlo. Dit benaderde het gevoel van een Canal


    Du Midi ; mede door de zonnige omstandigheden.  Een nieuwe vorm van fotografie werd ontdekt : voorbijgangers die spontaan ons fotografeerden werd gevraagd hun foto’s door te sturen.  En het werkte.

    Deelname Belgisch Kampioenschap korte boten


    Pepijn heeft de eer van The OAR gaan verdedigen op het  BK korte boten.  BK wedstrijden zijn er enkel vanaf J18 en omdat Pepijn zelf 16 is zou het dus een hele opdracht worden.  Hij wilde graag tussen 8:20 en 8:40 roeien.


    Lore kwam mee supporteren omdat Pepijn dit de dag ervoor voor hen ook gedaan had.

    Uiteindelijk belande hij in de snelste reeks waardoor het voor hem een moeilijke wedstrijd werd en laatste eindigde in zijn reeks.  Wel roeide hij uiteindelijk een tijd van 08:20,16 ; doel dus zeker bereikt.  Het leverde hem overall de 17e plaats. 

    Jeugdtriatlon KRSG


    Onder begeleiding van Pepijn en Filip namen Lore en Lene deel aan hun eerste triatlon.  Dit is eerst lopen, dan slalom roeien en erna in rechte lijn roeien.

    Lore heeft vroeger nog atletiek gedaan dus het lopen ging bij haar heel goed en ze liep de 4e tijd.  Tijdens de slalom was ze iets te enthousiast en roeide ze redelijk ruim rond de boeien.  Tijdens de rechte lijn ging het beter en won ze haar reeks.

    Lene is pas deze zomer beginnen met roeien tijdens het Sport-IT kamp en zag deze triatlon als eerste uitdaging.  De slalom ging behoorlijk goed voor die eerste keer.  Door de opkomende wind en de daaraan gerelateerde golven ging de rechte lijn wat lastiger en bleef ze enkele keren steken met haar riem.

    Mooi resultaat meisjes !!

    De zomerhappening (of ook ons officiële clubkampioenschap)


    Eerst maar petanquen : zet een aantal meters in tien slagen op een ergometer en laat de andere ploegen er zo dicht mogelijk bij komen.   

     

    Tweede discipline :  start met een van een brug vallende bal, die na opvangen zo snel mogelijk, na enkele wissels, een 360° en een 180 °, op de kade moet afgeleverd worden.  Een sterke start blijkt wederom nog niet altijd de garantie op winst.

     

    Schat-je-tijd over 200 m en roei hem vervolgens is de derde oefening ; niet evident als je dit op een roeiplank moet doen.  De gekende wedstrijdtijden komen hier niet echt mee overeen.

    Drie spuiten en drie emmers zijn voldoende voor een halfuurtje waterplezier.  Snel in en uit je plank, juiste richting kiezen, net voor de emmer een 180° en enkele meters tegen roeien.  Nog even balanceren en dan spuiten.  Wie het meeste water in zijn emmer heeft na een halfuur is gewonnen.

     

    Met onze roeiplanken is er weer een nieuwe horizon verkend ; omdat Cato (jurylid bij het spuit-eens-een-emmer-vol-spel en nichtje van Kristien) droog de overkant zou bereiken werd last minute een nieuwe discipline geopend : sleepbootje.  Twee roeiplanken trekken een bootje, met de rest van de ploeg erin, over de breedte van het kanaal voort. Deze discipline geeft mogelijkheden voor volgend jaar.


    De corona-skiffeur


    Heel wat leden grepen de versoepelingen van corona-fase 2 aan om terug op het water te gaan.  Het was dikwijls alleen, tenzij de toenmalige bubbel (lees huisgenoten) een iets grotere boot toeliet.


    Ideaal om de corona-stress even kwijt te spelen en alle aandacht te richten op je techniek ; en tevens werd gemerkt dat als je alleen in de boot zit er ook hard op de benen moet geduwd worden.  


    Ontdek mee onze corona-skiffeurs (die althans betrapt werden op het moment van de fotografie)


    IMG_4956
    IMG_5057
    IMG_5060
    IMG_5065
    IMG_5066
    IMG_5072
    IMG_5073
    IMG_5075
    IMG_4958
    IMG_5078
    IMG_5086
    IMG_5087
    IMG_5088
    IMG_5096
    IMG_5002
    IMG_5025
    IMG_4963
    IMG_4980
    IMG_4984
    IMG_4987
    IMG_4988
    IMG_5011
    IMG_5033
    IMG_5047
    IMG_5050
    IMG_5052
    IMG_5056

    De Ganzeregatta: roeien met mosselen


    De eerste roeiwedstrijd (van het jaar of effectief voor enkele beginnende roeiers) is een feit: met vijf ploegen trokken we richting Goes om ons terug in het recreatieve  wedstrijdseizoen te lanceren.  4.3 km iets harder op  benen blijven duwen was dan ook de boodschap.


    Met verve werd deze opdracht volbracht op het mooie kanaal tussen de Goes city en de Oosterschelde. 


    Het  baanrecord voor de damesboot (Nancy, Helga, Eline en Marthe met stuurvrouw Lore) werd met bijna een minuut scherper gesteld (20.06.6), Yves en Koen behaalde een mooie derde plaats (van acht) met 18.01.4. Lisanne stoomde met haar mixed team (Sita, Kristien, Toon en Sharan) naar een 19.39.0.

    Johan, Stefaan, Bert en Ive met Nancy aan de koordjes deden 17.57.5 minuten over de 4.3 km en werden derde van vier. Lisanne nam nog eens plaats op de stuurvrouwplaats en loodste Sharan, Axel, Glenn en Yves binnen in een tijd van 19.14.1.

    Alle C-boten hebben hun race gewonnen (maar waren ook enige in hun reeks).  


    Een nieuwe ervaring voor vele beginnende roei(st)ers en blijvend heerlijke mosselen à volonté (of saté's of een vegimaaltijd met frietjes).


    Enkele sfeerbeelden. Smaakt dit naar meer? Meer foto's staan op onze Flickr-account.

    De Atlatntische roeitocht van Carl


    Carl Plassschaert roeide in zijn eentje de grote plas over (van La Gomera (Canarisch eiland) naar Antigua (Caraïben) in 50 dagen.  Hier vind je zijn verhaal.  

    Zijn aankomst kwam ook in het VRT-nieuws. Ook zijn gevolgde route kan je nog eens herbekijken.